Nyheter

Elektrifiering – från hot till möjlighet

Publicerad 2021-06-09
av Janne Johansson
Kategori:
Ledare

Som tema för det här numret har vi valt Elektrifiering då det är något som diskuteras mycket i branschen. Under mina intervjuer inför artiklarna har jag lärt mig mycket som vanligt, men en extra intressant sak som jag insett är att elektrifieringen kopplat till hydraulik gått från att vara lite av ett hot, där man trott att el helt skulle ersätta hydrauliksystem, till att i stället visa på nya utvecklingsmöjligheter för hydrauliken.
En spännande utveckling har skett i Hudiksvall där företaget Huddig tagit fram världens första konceptmaskin som kombinerar el- och dieseldrift på ett helt nytt sätt. Tigon Technology har rönt stor uppmärksamhet runt om i världen och anses lägga grunden för en ny typ av fullhybridteknik.


Genom elmotorns större flexibilitet kan hydrauliksystemen bli betydligt mer energieffektiva och därmed mer attraktiva som lösningar för många konstruktioner. Vissa går till och med så långt att de säger att hydrauliken nu blir så avancerad att det skapas ett helt nytt forskningsområde kring hur hybridlösningar av el och hydraulik kan föra utvecklingen framåt.

 

Samtidigt konstaterar forskarna att det är en bit kvar tills man till fullo kan utnyttja fördelarna med eldrift inom hydrauliksystemen då systemkonfigurationerna på pappret är otroligt många och det gäller att hitta de som fungerar bäst. I ett par artiklar från Linköpings universitet och Epiroc kan ni läsa om den senaste forskningen gällande elektrifiering, både av själva hydrauliksystemen och framtagandet av ett helt nytt koncept där forskarna i Linköping ska försöka göra en enda enhet av en elmotor och en hybridpump, med syfte att vinna i effektdensitet och storlek.


Utöver nya kunskaper från artiklarna inom temat har jag lärt mig mycket annat kul och spännande. Exempelvis intressant industrihistoria kring fabriken i Mellansel utanför Örnsköldsvik, en fabrik som skapades av bröderna Hägglunds och som idag har en världsledande tillverkning av hydraulikmotorer. I den fabriken inleds nu produktion av en mycket liten men mycket kraftfull motor, Hägglunds Atom. Det var också mycket intressant att få tala med Lars Ögren på Argo Hytos och höra hans resa inom hydraulikbranschen, en resa han summerar lite nu inför sin kommande pension.


Slutligen vill jag från den nuvarande chefredaktören framföra mina allra varmaste gratulationer till tidningens första chefredaktör, tillika grundare, Bertil Andersson som just fyllt 80 år. Han berättar lite om hur tidningen startades en gång i världen och de utmaningar han ser framöver.
 

Annonser