Nyheter

Industri 4.0 mer än bara ett teknikskifte

Publicerad 2022-02-28
av Janne Johansson
Kategori:
Ledare

Om ni liksom jag tycker att begreppet Industri 4.0, som det talats om i över ett decennium, fortfarande är lite diffust så rekommenderar jager att läsa intervjun med Cecilia Warrol på Teknikföretagen. Hon förklarar bakgrunden till begreppet, att det mer är att ses som en målbild för att ena EU för en stärkt konkurrenskraft och berättar även hur svensk industri har tagit sig an det.

 

Men även om det kan uppfattas som lite luddigt finns det många väldigt konkreta teknikskiften som skett i spåren av diskussionerna kring Industri 4.0 och vissa företag och fabriker har kommit nära målbilden för Industri 4.0, en helt autonom produktionsprocess utan handpåläggning. Ett av ett fåtal sådana i världen finns här i Sverige, i Gimo där Sandvik Coromant’s hårdmetallfabrik utsetts till ett ”Lighthouse” av World Economic Forum, dvs en fyr som ska visa vägen för världens företag i arbetet framåt, läs gärna den artikeln och få lite inspiration till er egen utveckling.

 

Samtidigt finns naturligtvis en del utmaningar när allt ler processer och komponenter börjar kommunicera med varandra varav en gäller säkerhetsaspekter, hur undvika att data från de egna processerna dels når andra dels kan påverkas av andra. Detta talar vi om i intervjun med Advenica, ett företag med fokus på just säkerhetsutmaningar med Industri 4.0.

 

Digitala tvillingar är ett av många nya verktyg för den uppkopplade fabriken som innebär att hela processen kan speglas och följas i realtid från ett skrivbord långt från fabriken. I Norge har man kommit långt i arbetet mot Industri 4.0 och ni kan i intervjun med hydraulikföretaget Servi Group läsa om hur de börjat testa digitala tvillingar ute hos ett antal pilotkunder med goda resultat. Digitala tvillingar ger inte bara möjligheter att följa en process utan kan även med fördel användas i utbildningsinsatser.

 

I de snabba teknikskiften som äger rum nu ställs även allt högre krav på de kompetenser som behövs inom olika områden, med certifieringar och behörighetskrav som det kan vara omständligt att visa att man har. Med alltmer komplexa kompetensprofiler blir behovet av att samla dessa digitalt på samma ställe en förutsättning för ökad digitalisering. I tidningen kan ni läsa om Industriportalen som startats för att förenkla kompetenshanteringen och möjliggöra för individen att skapa sin digitala kompetensprofil.
Målet är att bidra till industrins digitala omställning samt öka säkerheten och effektivisera processer.

 

Jag önskar er trevlig läsning och mycket inspiration till egen utveckling!
 

Annonser