Nyheter

Ökad automation kräver nya kompetenser

Publicerad 2021-10-05
av Janne Johansson
Kategori:
Ledare

I detta nummer av tidningen har vi automatisering som tema, med fokus på styr- och reglersystem. Som alltid lär jag mig mycket under alla intressanta samtal jag har och en sak jag förstått när vi talat om alltmer avancerade lösningar inom automatisering är att det skapat behov av nya typer av kompetenser. En sådan är kunskap om hantering av de stora datamängder som moderna system kan samla in, vilket kräver bland annat djupa kunskaper i databashantering, en annan är fördjupade kunskaper inom programmering.

 

I en artikel beskriver Axel Gustafsson på Beijer Electronics de stora möjligheter som hantering och analyser av de stora mängderna data skapar, som förebyggande underhåll, effektivare leveranskedjor, optimering av olika processer och mycket annat. Men han konstaterar också att det finns utmaningar med hanteringen av all data, exempelvis hur man kan få ut data från maskinerna och koppla ihop den med övriga system.

 

En tidigare begränsning för avancerad automation var långsamma datorer, något som inte längre är ett problem. I stället har jag förstått att en begränsning nu är att många saknar tillräckliga kunskaper i programmering. Ett sätt att lösa det kan vara genom att ta in en partner för automationslösningar, en sådan partner som bland annat Hydnet använt är Korteko som ni kan läsa om i tidningen. Det pågår även en utveckling för att underlätta för konstruktörer som inte är specialister på programmering, där leverantörer börjar utveckla nya mer användarvänliga lösningar. Det kan vara lösningar med mer eller mindre ”plug-and-play”-enheter där kompetensen byggts in i enheten i stället för att krävas av konstruktörerna av systemen. Ett exempel på en sådan lösning beskriver Torun Öhman på Hydnet, en produkt som underlättar elektrohydraulisk styrning.

 

Avslutningsvis hoppas jag ni läser vår profilintervju med Åsa Westberg på Bosch Rexroth, en av få kvinnor som sökt sig till hydraulikbranschen. Låt henne inspirera er alla till att försöka anställa fler personer med mer blandad bakgrund. Man behöver inte ha studerat hydraulik specifikt, en vanlig civilingenjörsexamen räcker långt.
 

Annonser